A ProArt friss hírei:


Magyarország nem szerepel a szellemi tulajdon védelmében hiányosságokat mutató országok listáján

Magyarország megőrizte 2010-ben elért pozícióját, és ezúttal sem szerepel azon a listán, amelyen az USTR feltünteti azokat az országokat, amelyek a szellemitulajdon-védelem tekintetében súlyos hiányosságokat mutatnak - közölte csütörtökön a HENT.

A USTR jelentésében a hamisítással és kalózkodással kapcsolatos trendeket és tényeket tekinti át, valamint az Egyesült Államok kereskedelmi partnereinek szellemitulajdon-védelmi helyzetét értékeli. A 2012. évi jelentés elkészítéséhez 77 partnerország jogvédelmi státusát tekintették át. A hiányosságok miatt 13 ország felkerült a kiemelt megfigyelési listára, 26 ország pedig a megfigyelési listára.

A tájékoztatás szerint Magyarország 2010-ben lekerült a USTR megfigyelési listájáról, amelyen hét éven keresztül szerepelt. A 2010-ben megszerzett pozíciót sikerült 2011-ben és az idén is megőrizni.

A közlemény idézi Bendzsel Miklóst, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnökét és a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület elnökhelyettesét, aki szerint lényeges az ilyen típusú nemzetközi értékeléseken Magyarország jó helyezése, mert a külföldi befektetők számára egyre fontosabbak a szellemitulajdon-védelmi szempontok a piaci körülmények, a befektetési környezet vizsgálata során.

A kiemelt listára Algéria, Argentína, Chile, India, Indonézia, Izrael, Kanada, Kína, Oroszország, Pakisztán, Thaiföld, Ukrajna és Venezuela került rá, mert a USTR megítélése szerint a szellemitulajdon-védelmi jogsértések, visszaélések tekintetében élen járnak. Ukrajna kivételével ezek az országok tavaly is szerepeltek ezen a listán.

A megfigyelési listán 26 állam szerepeltetését találta szükségesnek a hivatal. Köztük van négy EU-tagállam, Finnország, Görögország, Olaszország és Románia.


Hatékonyabb együttműködést vár a YouTube-tól a német bíróság

Egy német bírósági döntés szerint a YouTube nem felelős minden valaha feltöltött videó jogtisztaságáért, ellenben köteles hatékonyabb szűrőrendszerrel segíteni a kalózkodás akadályozását.

tovább »


Nagy volumenű görög kalózoldal üzemeltetőjét vették őrizetbe a hatóságok

A hatóságok szerint mintegy 65 millió eurós kárt okozott a szerzői jogi jogosultaknak a GreekDDL kalózoldal, amelynek egyik üzemeltetőjét április folyamán vették őrizetbe a görög rendőrök.

tovább »


A magyar internetezők kétharmada használja szórakozásra a világhálót

A magyar internetezők 2/3-a szórakozás céljából használja az internetet, valamivel megelőzve ezzel a világ internetezőit, akiknek hattizedére jellemző ez - derül ki az Ipsos 24 országra kiterjedő, elmúlt negyedévről szóló felmérésének eredményeiből.

tovább »


Stop a filmhamisítóknak!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei ellenőrzést végeztek egy budapesti üzlethelyiségben.

tovább »


Szerzői jogaikat féltik a kínai zenészek

Élénk vitát és komoly felháborodást váltott ki a kínai társadalom és zeneipar képviselői körében a kínai szerzői jogi hivatal törvénymódosítás-javaslata, melynek értelmében a zeneszerzőket 3 hónappal dalaik megjelenése után megfosztanák szerzői jogaiktól.

tovább »

ProArt (Szövetség a Szerzői Jogokért) | Minden jog fenntartva. | Impresszum | Leiratkozás a hírlevélről
1012 Budapest, Pálya u. 4-6. | Telefon: 06-1-4887006 | Fax: 06-1-4887007 | e-mail: info@proart.hu

powered by lightmedia